logo

Startpagina / Foto Albums / Statistieken / Stuur een berichtje / Inloggen
door japie
Wat is linux?

Linux is een besturingssysteem waarmee je diverse programma's uit kunt voeren.
Het is dus geen programma!
In de praktijk lijkt het nog het meest op DOS+WIN3.1, het besturingssysteem(kernel) met daaroverheen een grafische werkomgeving (X-server) met als grootste verschil, dat je met DOS niet alles kon doen wat je onder WIN3.1 wel kon doen.
Onder linux is dit anders, als de kernel opgestart is is het systeem volledig functionerend en is alles mogelijk, het enige wat rest is het starten van de grafische schil die het mogelijk maakt om mooie plaatjes te zien.
Komt meteen een praktisch verschil, WIN is een grafische schil (zelf WIN98 draait nog op DOS (32bit weliswaar)) terwijl linux een besturingssysteem is, en compleet andere pc hebt zonder je applicaties en data te verliezen m.a.w., je eigen compie in een ander jasje. (dus niet zomaar een ander achtergrondje, nee echt anders)
Dit is niet het belangrijkste voordeel t.o.v. andere besturingssystemen, linux crasht namelijk niet, het is uitermate stabiel en laat je never in de steek.
Verder is linux een ECHT multitasking en multiuser systeem wat zelfs van de laatste win-NT versies (wishtler) niet gezegt kan worden.


Wat kan ik met linux?

Deze vraag is kort te beantwoorden. Met linux kun je alles wat een computer op kantoor en thuis zou moeten kunnen doen.


Welke software is er?

Van alles, Star-office, WP, Netscape, corel-office, the Gimp (adobe photoshop-kloon), xine (DvD en DivX player) en nog veel meer.
Spellen zijn er ook zij het vrij beperkt, behalve standaard spellen als patience enz. is er b.v. QuakeIII, Doom en Unreal.
Verder is er nog veel software geschreven voor unix maar deze zijn dus niet gratis.


Kan ik Windows,DOS of Apple programma's starten?

Ja, dat kan maar vergt veel kennis van je systeem.
Voor DOS en Windows is er WINE waarmee het mogelijk is .exe bestanden te starten en zelfs voor Apple is er een emulator. (hoewel ik geen reden kan bedenken waarom een Apple gebruiker zou overstappen naar iets anders)

Wordt mijn hardware ondersteunt?
Als deze ouder is dan 3 maanden wordt in principe elke hardware IN de computer ondersteund,installatie met nieuwere hardware is altijd mogelijk, echter bij b.v. Video-kaarten zal er gekozen worden voor standaard drivers wat resulteert in een beeldscherm met 256 kleuren.
Dit word echter veroorzaakt door het feit dat hardware fabrikanten geen linux driver meeleveren en wel een Win driver. Gelukkig komen er almaar meer fabrikanten die linux drivers aanbieden , tenzij op cd of anders online op het internet.
Er is 1 soort hardware die absoluut niet ondersteunt wordt en dat zijn de zogenaamde win-modems (pci-modems) deze zijn ontwikkeld voor windows en werken NIET onder linux.
Ook ISA-PnP apparaten werken niet altijd feilloos , maar doen dit onder windows ook niet.
Bij linux wordt een niet volledig configureerbaar apparaat gewoon niet gebruikt dus kan het ook geen problemen veroorzaken.
Voor een goed systeembeheer is het sowieso aan te raden zelf de IRQ's e.d. te bepalen en dit niet door welk besturingssysteem te laten doen. (gewoon pinnetjes plaatsen)


donderdag, december 22, 2005, 14:46powered by pppBLOG v 0.3.10